Good to know: slapen met ventilator is minder onschuldig dan je denkt

Een goede nachtrust krijgen tijdens warme zomernachten kan lastig zijn. Het is daarom geen verrassing dat veel mensen een ventilator aanzetten in de slaapkamer om wat verkoeling te krijgen. Maar wist je dat slapen met een ventilator flink wat gezondheidsnadelen heeft?

ventilator

Nachtelijke verkoeling

De zomer is één van onze favoriete seizoenen! Maar wanneer het buiten bloedheet is, wordt slapen een uitdaging. Hoewel het 's avonds wel iets afkoelt, valt dit vaak precies samen met het moment waarop je naar bed wilt gaan. Ramen openzetten kan helpen, maar dit kan ook ongewenste gasten zoals muggen binnenhalen. Een ventilator lijkt dan de redder in nood. Toch is het beter voor je gezondheid om niet bij het minste of geringste de ventilator in te schakelen.

Frisse lucht?

Hoewel een ventilator voelt als een frisse wind, is deze lucht niet altijd schoon. Binnen vliegen stofdeeltjes, pollen en andere allergenen door de lucht. Dit kan voor mensen met astma, allergieën of hooikoorts al een probleem zijn, maar zelfs zonder deze klachten kan een ventilator ongunstig zijn. De luchtstroom verspreidt namelijk stof en pollen door de hele kamer en kan deze zelfs direct in je gezicht blazen tijdens het slapen.

Uitdroging en stijfheid

Daarnaast kan de constante luchtstroom ook leiden tot uitdroging van je huid en ogen. Je ogen kunnen beginnen te jeuken en je neus kan verstopt raken doordat je lichaam meer slijm aanmaakt. Als je weleens met een verstopte neus bent wakker geworden, is dit mogelijk de oorzaak. En ben je ooit met een stijve nek opgestaan na het slapen met een ventilator? Niet zo gek, want de koude lucht kan je spieren doen verkrampen.

Alternatieven

Slapen met een ventilator heeft dus best wat gezondheidsnadelen. Maar wat kun je dan doen om beter te slapen tijdens warme nachten? Het is belangrijk om je huis overdag koel te houden. Laat bijvoorbeeld ramen en gordijnen dicht, zet apparaten uit en haal planten in huis.

Als je toch niet zonder ventilator kunt slapen, richt deze dan niet direct op je gezicht, maar wat lager of hoger. Zo krijg je nog steeds verkoeling, maar voorkom je dat schadelijke deeltjes recht je gezicht in geblazen worden.

Health
  • Man-man
  • Adobe Stock