Is hardlopen in de vrieskou goed voor je gezondheid of juist niet?

Er zijn in ieder geval een aantal dingen waar je je aan moet houden als je de kou gaat trotseren

Is hardlopen in de vrieskou goed voor je gezondheid of juist niet?

Hardlopen in de hitte is al moeilijk, maar wat doe je als de temperatuur onder nul is? Volgens kenners is elk weer geschikt om hard te lopen, mits je je goed voorbereidt en de juiste kleding aan hebt voor elke gelegenheid. De kou heeft wel veel invloed op je run, en daarom moet je je aan wat punten houden. Hier komen ze: 

- Start met tegenwind en eindig met wind mee 

Als je al een tijdje aan het lopen bent, is je gezicht bezweet en zal de koude tegenwind nóg kouder aanvoelen. Er is dan ook meer kans dat je ziek wordt. Staat er veel wind, loop dat altijd eerst tegen de wind in. 

- Doe binnen de warming up 

Het is fijn om alvast een hogere lichaamstemperatuur te hebben op het moment dat je de vrieskou instapt. Zo hoeft je lichaam minder drastisch om te schakelen en vat je minder snel kou. 

- Laagjes 

Het is goed om laagjes aan te trekken als je gaat hardlopen, maar beperk het wel tot drie lagen. Zo voorkom je dat je het aan het einde van je run te warm hebt. De eerste laag dient dicht op de huid te zitten, de tweede moet een isolerend tussenlaagje zijn en de derde laag vooral regen- en winddicht. 

Lees ook: Hou jij van gin & tonic? Dan is er een kans dat je een psychopaat bent 

Bron: Elle, Beeld: iStock