Kun je een verkoudheid oplopen als je zonder jas naar buiten gaat?

Het mysterie is nu voor eens en voor altijd opgelost

Kun je een verkoudheid oplopen als je zonder jas naar buiten gaat?

Zei jouw moeder ook altijd dat je een jas naar buiten aan moest omdat je anders verkouden werd? Dit is nu nader onderzocht en het blijkt dat dit eigenlijk helemaal niet waar is... Dus, word je ziek als je zonder jas naar buiten gaat? Nee! 

Virus

Maar hoe zit het dan? Je wordt verkouden door een virus. Een virus komt het lichaam binnen via de mond, neus of ogen als je dichtbij iemand hebt gestaan die het virus bij zich draagt. Het misverstand dat je ziek wordt zonder jas buiten kan komen omdat er veel meer virussen in de koude winterlucht circuleren dan wanneer het warmer is. 

Tegen

Wel zegt men dat de huid in de neus kan uitdrogen in de winter, waardoor het sneller virussen binnenlaat. Daarnaast kan persoonlijke hygiëne je helpen voorkomen om een virus op te lopen. Houd afstand van mensen met een griepje of een verkoudheid, was regelmatig je handen en ontsmet oppervlakken die veel mensen aanraken. Hou ook genoeg rust, want stress en een tekort aan slaap kunnen ook zorgen voor een verslechterde weerstand.

Lees ook: Dankzij deze tips word je voortaan vrolijker wakker 

Bron: Health, Beeld: iStock