Dit doen vrouwelijke astronauten tijdens hun menstruatie

Hoe voorkom je zonder zwaartekracht dat het een bloederige bedoeling wordt? Daar weten zij wel raad mee

Dit doen vrouwelijke astronauten tijdens hun menstruatie

Aan je menstruatie kun je niet zoveel doen, zeker niet als je in de ruimte bent. Maar wat moet je dan doen als dit je overkomt in de ruimte? Dat is iets wat je je altijd al af hebt gevraagd, en waar we nu eindelijk het antwoord op hebben! 

Hulpmiddelen

Gyneacoloog en onderzoeker Varsha Jain vertelt: "Toen de eerste vrouw in de ruimte kwam, wisten we nog niet hoe dat zou gaan. Het blijkt dat de menstruatie gewoon door blijft gaan, mits de vrouw dat anders wil. Anders zou ze de pil bijvoorbeeld kunnen door blijven slikken zonder stopperiodes." Het is wel mogelijk om tampons en maandverband te verwisselen aan boord, en dus kunnen vrouwen er gewoon ongesteld zijn. Het is echter niet heel handig...

Onhandig

De tampons en maandverband die menstruerende astronauten gebruiken kunnen eigenlijk niet worden hergebruikt, en moeten daarom worden opgeslagen. Dit kost veel ruimte en gewicht, vooral als de menstruerende vrouw voor meerdere jaren aan boord is. Naar verluidt neemt NASA ook liever vrouwen mee naar de ruimte die liever niet willen menstrueren aan boord. De pil wordt dan ook veel gebruikt bij astronauten, ook voor langere tijd. 

Lees ook: Dit zegt de kleur van je urine over je gezondheid 

Bron: Marie Claire UK, Beeld: iStock