Wat de kleur van je slijm zegt over je gezondheid

Heb jij een virusje onder de leden? Bekijk het hier.

Wat de kleur van je slijm zegt over je gezondheid

Het nieuwe jaar is begonnen met extreem koud weer en bijna iedereen kampt wel met een griepje of verkoudheid. Het kan dus weleens voorkomen dat er een flinke dot slijm uit je mond komt bij een hoestaanval. En ja, dat klinkt niet zo heel erg fris, maar heb je jezelf ook weleens afgevraagd wat de kleur van je slijm nou eigenlijk betekent?

Virus

“Het feit dat je een lopende neus hebt of slijm vasthoudt, betekent dat je lichaam tegen infecties aan het vechten is en, hopelijk, ook verwijdert uit je lichaam”, vertelt gezondheidsdeskundige Sarah Brewer over dat viezige goedje. Ook zou de kleur van je slijm volgens haar vertellen hoe serieus het virus is wat je hebt. “Als het slijm bijvoorbeeld een groene of bruine kleur heeft of er zelfs bloed meekomt, is het raadzaam om een afspraak bij de dokter te maken”.

Dr. Brewer zette de kleuren op een rijtje, zodat je precies kunt zien wanneer je bij een dokter moet aanbellen. Het is misschien wat smerig, maar je kan het maar beter weten.

1. Wit

Slijm moet licht en doorzichtig zijn. Als het wit is, betekent het dat je sinussen – de holtes waar je slijm doorheen komt – het slijm niet snel genoeg wegwerkt. Dit komt vaak voor als je verkouden bent.

2. Groen

Zodra je slijm ophoest die een groene kleur heeft, betekent dit dat je waarschijnlijk een virus of bacteriële infectie hebt opgelopen. Deze kleur ontstaat als gevolg van de witte bloedcellen die zich haasten naar het gebied waar de infectie plaatsvindt om deze te bestrijden.

3. Rood of roze

Mocht je slijm één van deze twee kleuren hebben, dan moet je volgens gezondheidsexpert zo snel mogelijk naar een arts toe. Deze kleur komt over het algemeen voor bij mensen die roken.

Bron: Metro UK, Beeld: iStock