Dit is waarom je hoofdpijn krijgt van rode wijn

Maar twee rode wijntjes op en toch hoofdpijn? Hier lees je waar dat door komt

Dit is waarom je hoofdpijn krijgt van rode wijn

Uit een nieuw onderzoek van HuffPost is gebleken dat veel mensen van rode wijn hoofdpijn krijgen. Dit kan aan verschillende dingen liggen, maar er is ook een oplossing voor. Lees snel verder! 

Oorzaak & oplossing

- Histamine 

In producten die met behulp van bacteriën zijn gemaakt, zoals alcohol en kaas, zitten histamine. Deze stof kan bij veel mensen een allergische reactie veroorzaken. Deze allergische reactie uit zich dan in hoofdpijn. In rode wijn zit een veel hoger level van histamine dan in witte wijn. Wat kun je er tegen doen? Je zou een uur voor je rode wijn gaat drinken een antihistamine kunnen nemen. Dit zijn anti-allergie-pillen speciaal bij histamine. 

- Tyramine

Tyramine is een natuurlijk aminozuur dat ontstaat wanneer het voedsel gist. Tyramine heeft invloed op de bloeddruk en kan migraine-aanvallen veroorzaken bij mensen die het stofje moeilijk kunnen afbreken. Het zou het beste zijn om wijn, kazen en andere producten die gefermenteerd zijn te vermijden. 

- Prostaglandines 

Dit stofje staat in verband met hoofdpijnen en ontstekingspijn. Uit onderzoek blijkt dat het nemen van aspirine, ibuprofen of andere een pijnstiller zou kunnen helpen als je dit voor het drinken inneemt. Overleg dit wel eerst met de huisarts voor je het inneemt, omdat het leverproblemen zou kunnen veroorzaken. 

- Tannine en fenolen 

Rode wijn heeft een hoog tannine-gehalte, omdat er tannine in de schil van een rode druif zit. De combinatie van tannine en fenolen kunnen bloedvezels openen waarna er hoofdpijn ontstaat. Daarnaast is het niet aan te raden om rode wijn te drinken als je stress hebt. Stress vergroot dit effect namelijk, waardoor er ook meer kans is op hoofdpijn. 

- De kater

Als laatste is er nog de klassieke kater. Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam. Omdat je vochtgehalte na het drinken een stuk lager is, is er een grotere kans op hoofdpijn. Dit tegengaan? Drink dan genoeg water om gehydrateerd te blijven. 

Lees ook: 5 x eerste hulp bij winterblues 

Bron: Huffpost, Beeld: iStock