5 x eten met koolhydraten waar je van afvalt

Kunnen de nadelen nog opwegen tegen de voordelen?

5 x eten met koolhydraten waar je van afvalt

Jarenlang denken we al dat je koolhydraten moet schrappen uit je dieet om af te vallen, maar misschien is deze conclusie iets te snel getrokken. Het blijkt namelijk dat er een aantal soorten koolhydraten zijn die je wél wilt eten! We benoemen ze even voor je.

1. Gerst

Gerst is een minder populair soort (ontbijt)granen, maar zeker niet minder goed voor je. Gerst kan een hormoon opwekken dat je een meer verzadigd gevoel geeft en je dus minder snel trek krijgt om te snoepen. Uit een Zweeds onderzoek is ook gebleken dat gerst bacteriën in je darmen kan veranderen, wat een positief effect heeft op de spijsvertering. Gerst bevat koolhydraten, maar past erg goed in een gezond dieet. 

2. Havermout

Die warme, sompige brei is allang niet meer waar havermout voor staat. Havermout komt in veel gezonde en hedendaagse recepten voor en geeft een goed vullend effect. Volgens voedingsdeskundige Shira Lenchewski hoort havermout bij de goede koolhydraten, en geeft het je een langer verzadigd gevoel waardoor je niet gaat cheaten met ongezonde dingen. 

3. Popcorn

Wie heeft er nog chips nodig als snack als je ook popcorn hebt? Popcorn is gemaakt van mais en is daarmee een gezonde snack-variant. Daarnaast hebben onderzoeken aangetoond dat je van popcorn snel een voldaan gevoel krijgt en dat je daardoor minder snel naar andere snacks grijpt. 

4. Quinoa 

Quinoa heeft de laatste jaren een flinke opmars gemaakt. Deze graansoort bevat minstens twee keer zoveel vezels als andere graansoorten en geven je gezondheid een echte boost. Deze vezels worden een stuk minder snel in de bloedstroom vrijgelaten, waardoor het bloedsuikerlevel op peil blijft. 

5. Kikkererwten 

Kikkererwten kunnen absoluut op je lijstje met favoriete snacks. In kikkererwten zitten ontzettend veel vezels en proteïnen. Uit een onderzoek uit 2014 is gebleken dat peulen, zoals kikkererwten, je kunnen helpen om niet te gaan overeten en je helpen om je gewicht op peil te houden. 

Lees ook: 8 x eten dat je buik platter maakt (en meer energie geeft)

Bron: Elle UK, Beeld: iStock