6 plantaardige foods die barsten van de proteïnen

Grijp jij naar de kip of yoghurt voor een goede proteïneboost? Dat kán ook met veggies: deze 6 plantaardige voedingsmiddelen barsten van de proteïnen.

6 plantaardige foods die barsten van de proteïnen

Grijp jij naar de kip of yoghurt voor een goede proteïneboost? We kid you not: er zijn plantaardige voedingsmiddelen die zelfs meer proteïnen bevatten dan veel vlees- en zuivelproducten. Fijn voor veganisten, vegetariërs en voorstanders van meat-free Monday.

1. Hennepzaadjes 

Hennep is een volwaardige eiwitbron die net als dierlijke producten álle 9 essentiële aminozuren bevat. Anderhalve eetlepel hennepzaad bevat ongeveer 7.5 gram proteïnen: meer dan een groot ei. Daarnaast bevatten hennepzaadjes veel gezonde omega 3-vetten, vezels, ijzer, magnesium en andere mineralen. Je kunt de zaadjes over je salades en smoothies sprenkelen, maar je kunt bijvoorbeeld ook voor hennepmelk of henneppoeder kiezen. En no worries: hennepzaden komen van de cannabisplant, maar bevatten geen THC (ergo: je wordt er niet high van).

2. Tempeh

Tempeh is niets anders dan een blok samengeperste, gefermenteerde sojabonen. Dat, én een fantastisch bron van proteïnen. Zo bevat 100 gram tempeh maar liefst 18 gram proteïnen (en één portie tempeh is vaak zo’n 125 gram). Doordat tempeh gefermenteerd is, is deze vorm van soja beter voor je lichaam dan bijvoorbeeld tofu. Kies wel voor biologische tempeh; 70% van alle soja in de wereld is genetisch gemodificeerd.

3. Linzen

Linzen zijn laag in calorieën en bijzonder rijk aan proteïnen: een kwart van de calorieën in linzen bestaan uit proteïnen en in één kopje linzen zit zo’n 9 gram proteïnen. Doordat ze vezelrijk zijn, zijn ze goed voor je spijsvertering en bloedsuikerspiegel en doordat linzen een bron van complexe koolhydraten zijn, geven ze je langdurig energie. Maak er een lekkere salade, stoofpot of hummus van voor een proteïnerijk maaltje.

4. Amandelen

Naast dat amandelen goed zijn voor van alles en nog wat, zijn ze een goede bron van calcium én van plantaardige proteïnen. Per amandel krijg je ongeveer 0.25 gram proteïnen binnen. Reken maar uit wat een handje amandelen je oplevert. Of wat dacht je van een beetje amandelboter door je smoothie of havermout… Yum!

5. Bonen

Naast sojabonen zijn ook witte bonen, zwarte bonen, kidneybonen, limabonen en alle andere boontjes geweldige bronnen van proteïnen. In één kopje witte bonen zit bijvoorbeeld ruim 17 gram proteïnen. Gooi ze door salades, maak vaker chili of blend er dipjes van.

6. Broccoli

Leuk weetje: volgens de Amerikaanse Dr. Joel Fuhrman, auteur van Eat to Live, bevat broccoli per calorie meer proteïnen dan biefstuk. Nu moet je wel héél veel broccoli eten om calorie-wise bij biefstuk in de buurt te komen, maar feit blijft: broccoli is een goede bron van proteïnen. Maak er een soepje van en je slurpt moeiteloos aardig wat eiwitten weg.

Lees ook:

Beeld: iStock