6 natuurlijke remedies tegen stress en angst

Vaak last van stress en angstgevoelens? Zó kom je er vanaf.

6 natuurlijke remedies tegen stress en angst

Vaak last van stress en angstgevoelens? Geen zorgen: je bent absoluut niet de enige. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je ertegen kunt doen – zonder meteen naar een potje of pilletje te grijpen. Hieronder 6 gezonde, natuurlijke manieren om van stress en angst af te komen.

1. Drink passiebloemthee

Een geweldig kruid bij stress, angst én slaapproblemen. Met een vergelijkbare werking als het rustgevende medicijn Xanax een héél krachtig natuurlijk middel. Zet er bijvoorbeeld thee van en nip je weg naar ontspanning.

2. Begin met mediteren

Ja, je moet er even voor gaan zitten. Maar wauw: wat kan meditatie veel voordelen opleveren! Vooral mindfulness-meditatie – waarbij je je ‘simpelweg’ probeert te focussen op het nu en nare dingen uit verleden en toekomst probeert uit te blokken – wordt steeds populairder om stress en angststoornissen te behandelen.

3. Kies voor kamille

Uit onderzoek is gebleken dat kamille angstgevoelens beduidend kan verminderen. Hoewel je voor kamillecapsules kunt kiezen, is thee toch de meest milde en natuurlijke manier om stress tegen te gaan. Ga voor kwaliteitsthee en drink het bijvoorbeeld voor het slapengaan.

4. Ga op tijd naar bed

Dat je genoeg nachtrust krijgt is enorm belangrijk voor je mentale stabiliteit: slaapgebrek kan leiden tot (meer) stress en angst. Dus ga op tijd naar bed en zorg ervoor dat je 7 tot 9 uur per nacht slaapt.

5. Introduceer een cafeïnestop

Wie veel last heeft van stress en angst, doet er goed aan cafeïne te vermijden. Door cafeïne gaat je hartslag namelijk omhoog, wat allesbehalve gunstig is als je er even doorheen zit. Cafeïne vind je o.a. in koffie (zelfs in cafeïnevrije koffie zit nog een klein beetje cafeïne), thee (ook groene!) en chocolade.

6. Wandel je stress weg

Wat er ook in je hoofd rondspookt: probeer het van je af te lopen. Zuurstof in de lucht, even weg uit je bedrukte situatie, afleiding: een blokje om doet soms wonderen.

7. Eet genoeg omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn enorm belangrijk voor je hersenen. Krijg je niet genoeg omega’s binnen, is de kans op stress en angstgevoelens groter. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3 zijn bijvoorbeeld: walnoten, lijnzaad en (wilde) zalm.

8. Stop lavendelolie in je handtas

Als je vaak stress- of angstmomentjes beleeft, is het slim om wat lavendelolie bij je te dragen om in geval van nood aan te snuffelen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de geur van lavendel stress en angst snel kan verminderen.

Lees ook: