Dit is waarom bruidsjurken wit zijn

Wilde jij in een jurk trouwen in een andere kleur dan wit, maar begon je moeder te zeuren over tradities? Geef de schuld maar aan koningin Victoria.

Dit is waarom bruidsjurken wit zijn

Wilde jij eigenlijk in een jurk trouwen in een andere kleur dan wit, maar begon je moeder te zeuren over tradities? Geef de schuld dan aan koningin Victoria.

Voordat de trendsettende koningin in het wit trouwde met prins Albert van Saksen-Coburg 176 jaar geleden, was rood de meest gekozen kleur om in te trouwen. Wit was eigenlijk de kleur die geassocieerd werd met rouwen totdat Victoria erin naar het altaar liep.

Trendsetter

Er werd veel gepraat over de jurk van Victoria. Ze droeg een witte jurk van zijde, satijn en kant en een oranje bloemenkrans in haar haar. Haar keuze was veel te gedurfd voor die tijd, maar deze nieuwe stijl werd al snel door iedereen overgenomen.

Maagdelijk wit?

Maar waar komt dan het verhaal vandaan dat de kleur wit staat voor maagdelijkheid? Niet dat de koningin geen maagd was hoor, maar karmozijnrood zou net zo goed voor onschuld kunnen staan als wit. Nee, deze betekenis is simpelweg ontstaan in de media. Nog geen tien jaar nadat de koningin trouwde, stond er in de populaire Amerikaanse publicatie 'Godey's Lady's Book' het volgende:

White is the most fitting hue, whatever may be the material. It is an emblem of the purity and innocence of girlhood, and the unsullied heart she now yields to the chosen one.

Nu we toch bezig zijn: waarom dragen bruidsmeisjes dezelfde jurk? Lees het hier!

Bron: goodhousekeeping.com