Mama's favoriet meer kans op depressie

Mama's favoriet meer kans op depressie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Purdue University in Indiana.

Mama's favoriet meer kans op depressie

Mama's favoriet meer kans op depressie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Purdue University in Indiana.

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd met 725 volwassen kinderen uit 309 verschillende families wiens moeder 65 tot 75 jaar oud waren toen de studie begon in 2001. De kinderen werden getest op zeven verschillende vormen van depressie, waaronder eenzaamheid, slaapproblemen en algemene neerslachtigheid. Ze moesten ook vragen beantwoorden over welk kind het beste overweg kon met de moeder, wie de meeste discussies met haar had, wie voor de meeste trots zorgde en wie voor de meeste teleurstelling.

Resultaten

De resultaten werden gepubliceerd in de Journal of Gerontology: Social Science en laten zien hoe sterk een moeder effect kan hebben op de psychische gesteldheid van iemand. Mensen die een goede band hadden met hun moeder, hebben meer kans op een depressie. Maar ook mensen die de meeste discussies met hun moeder hadden en het gevoel hadden dat ze haar teleurstelden.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Waarschijnlijk komt het omdat 'het favoriete kind' zich verantwoordelijker voelt voor de zorg van zijn of haar moeder als die ouder wordt. Bovendien had het kind waarschijnlijk niet zo'n goede band met zijn of haar jaloerse broers of zussen.